Search
Close this search box.

الزام به تنظیم سند رسمی

12 . 02 . 1403

الزام به تنظیم سند رسمی بدون گواهی عدم حضور

الزام به تنظیم سند رسمی بدون گواهی عدم حضور یکی از سوالات پر تکرار موکلان است و در این مطلب به آن پرداختیم.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

الزام به تنظیم سند رسمی بدون گواهی عدم حضور یکی از مسائل مهم و پر ابهام در زمینه الزام به تنظیم سند رسمی است که به دفعات زیاد از طرف موکلان از وکیل پایه یک دادگستری و وکیل ملکی پرسیده می‌شود.

در واقع یک وکیل الزام به تنظیم سند رسمی باید این موضوع را به صورت کاملا شفاف برای موکل خود توضیح دهد که آیا با داشتن گواهی عدم حضور می‌توان با سرعت بیشتری یک پرونده الزام به تنظیم سند رسمی را به سرانجام رساند یا خیر که در این مطلب به همراه آقای خلیل جمعه زاده، وکیل پایه یک دادگستری و متخصص ملکی به این سوال پاسخ خواهیم داد.

گواهی عدم حضور چیست؟

گواهی عدم حضور، نوعی مدرک بوده که از جانب دفترخانه صادر می‌شود و بیانگر این است که شخص مورد نظر برخلاف تعهد خود، برای انتقال یا تنظیم سند یا سایر موارد در دفترخانه حاضر نشده است. در واقع ممکن است شخصی که قصد تنظیم قرارداد در موارد مختلف مانند ملک یا خودرو را دارد، امکان حضور در دفترخانه را نداشته باشد. بدین صورت گواهی عدم حضور برای او صادر می‌شود که از جمله مهم‌ترین مواردی است که بر حق بودن خریدار یا فروشنده را در صورت عدم حضور شخص مورد نظر، ثابت می‌کند.

در چنین حالتی، خریدار به دفترخانه مراجعه کرده و اعلام می‌کند که در تاریخ مورد نظر، فروشنده حضور نداشته و گواهی عدم حضور برای وی صادر شود. در این شرایط شخص درخواست دهنده ثابت می‌کند که به تعهدات خود پایبند بوده است. با انجام این مورد، وی از پرداخت خسارت یا وجه التزام مصون خواهد ماند و هزینه‌ای از این بابت پرداخت نخواهد کرد.

گواهی عدم حضور می‌تواند به درخواست فروشنده نیز صادر شود. در این حالت اگر بعدا خریدار بخواهد ادعا کند که فروشنده در دفترخانه حضور نداشته و تنظیم سند رسمی را در تاریخ مشخصی به نام وی انجام نداده است، فروشنده می‌تواند این ادعا را باطل کند.

توجه کنید که صرف حضور خریدار در دفتر اسناد رسمی نمی‌تواند دفترخانه را مجاب به تنظیم گواهی عدم حضور کند. در این مواقع سردفتر اسناد رسمی بررسی خواهد کرد که اصلا امکان انتقال سند رسمی امکان پذیر بوده است یا خیر. به بیان ساده‌تر از خریدار می‌خواهد که تمامی مدارک خود را به دفترخانه ارایه دهد و اگر تمامی مدارک خریدار کامل باشد، نسبت به ارایه گواهی عدم حضور فروشنده اقدام خواهد کرد.

مثلا فرض کنید که خریدار باید مبلغی را در قالب یک چک بانکی تضمین شده به فروشنده بدهد و آن چک را به همراه ندارد. در این صورت سردفتر به خریدار خواهد گفت که حتی با حضور فروشنده نیز امکان انتقال سند رسمی وجود نداشته و گواهی عدم حضور فروشنده را صادر نخواهد کرد.

الزام به تنظیم سند بدون گواهی عدم حضور

همانطور که بالاتر نیز گفته شد، با دریافت گواهی عدم حضور می‌توان طرف مقابل را به پرداخت وجه التزام و یا خسارت‌هایی که از بابت به تاخیر افتادن ثبت سند رسمی به یک طرف وارد می‌شود، الزام کرد.

ولی سوال اصلی که موکلان از ما می‌پرسند این است که آیا اگر ما در تاریخ مقرر شده برای تنظیم سند و بعد از عدم حضور فروشنده، گواهی عدم حضور را دریافت نکرده باشیم، آیا در دادگاه شانسی برای دریافت رای الزام به تنظیم سند رسمی داریم یا خیر.

در پاسخ به این سوال باید بگوییم همانطور که قبلا در مطلب اثبات بیع و الزام به تنظیم سند رسمی گفتیم، یکی از شروطی که می‌تواند به ما برای الزام طرف مقابل به تنظیم سند رسمی نماید، اثبات بیع است که این موضوع از طریق موارد زیر قابل اثبات است:

  • تحقیقات محلی
  • ارایه مبایعه نامه
  • گواهی شاهدین
  • سوگند خواهان
  • علم قاضی

حال اگر ما قبلا توانسته باشیم که گواهی عدم حضور شخص را در دفترخانه اسناد رسمی دریافت کرده باشیم، این مدرک نیز می‌تواند به ما کمک کند که نظر دادگاه را به خود جلب کرده و رای الزام به تنظیم سند رسمی را به نفع خود دریافت کنیم.

پس داشتن گواهی عدم حضور می‌تواند به عنوان یک مزیت در نظر گرفته شود و نداشتن آن کمی کار وکیل پایه یک دادگستری را برای گرفتن رای به نفع موکل خود سخت خواهد کرد ولی الزامی نیست.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

اگر دفترخانه به ما گواهی عدم حضور نداد چه؟

یکی از سوالاتی که بعضی از موکلین از ما می‌پرسند این است که در بعضی از مواقع دفترخانه‌ها از دادن گواهی عدم حضور امنتاع می‌کنند و این کار را انجام نمی‌دهند. در این شرایط باید به سردفتر اعتراض کرده و در صورتی که همچنان از دادن گواهی عدم حضور خودداری کنند، می‌توان این مورد را با مرجع بالاتر آن‌ها یعنی بازرسی کانون سردفتران مطرح کرد.

مراحل بعد از گرفتن عدم حضور

پس از اینکه شخص گواهی عدم حضور خود را دریافت کرد، نیاز دارد مراحل زیر را به ترتیب انجام دهد.

در مرحله اول، شخص باید متناسب با قرارداد، نسبت به تهیه و تنظیم دادخواست سند رسمی، مطالبه هرگونه خسارت ناشی از عدم حضور در دفترخانه نسبت به تنظیم سند، فسخ قرارداد و … اقدام کند.

پس از این اقدام، شخص باید نزد یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و دادخواست مطرح‌شده خود را به مرجع صالح مربوطه، ارسال نماید. این درخواست منوط به داشتن یک حساب کاربری در سایت ثنا می‌باشد. این امر به صورت مراجعه به سایت adliran.ir یا مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی، امکان‌پذیر است.

لازم به ذکر است که شخص می‌تواند قبل از ثبت دادخواست خود، اقدام به تنظیم اظهارنامه قضایی کرده و آن را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای حضور مجدد در دفترخانه ارسال کند. البته این شخص می‌تواند از این کار برای ثبت شکایت نیز استفاده کرده و وضعیت کنونی خود را تعیین تکلیف کند.

بهتر است قبل از شروع کارهای شکایت، یک اظهارنامه برای فروشنده ارسال شده و از وی خواسته شود که در تاریخ مشخص دیگری به دفترخانه برای تنظیم سند رسمی مراجعه نماید و سپس در صورت عدم حضور مجدد وی، شکایت از طریق یک وکیل الزام به تنظیم سند رسمی حرفه‌ای شروع شود. با در دست داشتن یک اظهارنامه، می‌توان از آن به عنوان یک مدرک مستند دیگر در دادگاه استفاده کرد.

نقش وکیل در الزام به تنظیم سند بدون گواهی عدم حضور

وکیل الزام به تنظیم سند رسمی با استفاده از جمیع مدارک به موکل خود کمک خواهد کرد که بتواند حق خود را در دادگاه پس گرفته و فروشنده را مجاب به تنظیم سند رسمی به نام خود کند. توجه کنید که هزینه دادرسی الزام به تنظیم سند رسمی ملک با داشتن یا نداشتن گواهی عدم حضور، تفاوتی نخواهد کرد.

در صورتی که رای دادگاه به نفع خریدار صادر شود، مهلت معمولا 20 روزه به فروشنده داده شده تا در دفتر اسناد رسمی حضور به عمل رسانده و انتقال سند را به نام خریدار انجام دهد. ولی اگر حتی بعد از این مهلت قانونی فروشنده همچنان از این کار اجتناب کند، یک نفر به نمایندگی دادگاه در دفتر اسناد رسمی حضور پیدا کرده و انتقال سند را به نام خریدار انجام خواهد داد.

پیچیدگی‌های بسیار پرونده‌های الزام به تنظیم سند رسمی و حجم ریالی این دسته از معاملات به گونه‌ای است که نیاز به یک وکیل ملکی حرفه‌ای را برای پیگیری‌های دادگاه، الزامی می‌کند. معمولا زمان رسیدگی به این دسته از پرونده‌ها طولانی است. ممکن است اولین جلسه دادگاه 6 یا حتی 9 ماه بعد از تاریخ شکایت شما باشد و در صورتی که دادخواست شما به درستی تنظیم نشده باشد، بعد از حضور در دادگاه، قاضی غیر قابل استماع بودن دعوای شما را عنوان کرده و مجبور شوید که مجددا دادخواستی را تنظیم کنید.

به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود حتما از مشاوره و همراهی یک وکیل الزام به تنظیم سند استفاده کرده و این مراحل را به دست ایشان طی کنید.

ما در دفتر وکالت خلیل جمعه زاده با داشتن تجربه 8 ساله در زمینه معاملات ملکی می‌توانیم در این مسیر به شما کمک کنیم و تمامی خسارات و زیان شما را در این دست از معاملات را برای شما با پس بگیریم.

هزینه وکیل الزام به تنظیم سند رسمی بسته به پیچیدگی‌های پرونده و مدارک شما متفاوت است به شما پیشنهاد می‌کنیم برای مشخص شدن شرایط پرونده خودتان در یک جلسه حضوری پرونده خود را با سمع و نظر وکلای درجه 1 ما رسانده و سپس نسبت به تنظیم دادخوست اقدام کنید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها