Search
Close this search box.

خلع ید

12 . 02 . 1403

خلع ید ملک مشاعی

خلع ید ملک مشاعی در زمانی انجام می شود که یکی از مالکین بخواهد مالک دیگر را از آن ملک خارج کرده و به تصرف وی خاتمه دهد.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

خلع ید مشاعی از جمله دعاوی قضایی می‌باشد که در زیرمجموعه خلع ید به حساب می‌آید. اصطلاح « خلع ید » خود به معنای رفع تصرف از چیزی است که توسط دادگاه دستور داده می‌شود. به طوری کلی خلع ید زمانی رخ می‌دهد که یک شخص از نظر قانونی، هیچ سند یا مدرکی دال بر مالکیت یک مال غیرمنقول نظیر زمین یا خانه نداشته باشد اما ادعای مالکیت آن را عنوان کند.

برای رفع خلع ید مشاعی باید از کمک یک وکیل خلع ید با تجربه استفاده کنیم که بتواند به ما برای حل مشکل کمک کند.

با این اوصاف، اصطلاحی به نام « خلع ید مشاعی » نیز وجود دارد که معنای خاصی دارد. در ادامه می‌خواهیم بیشتر با این اصطلاح آشنا شویم و موضوعات پیرامون آن را بررسی کنیم.

قبل از اینکه در مورد خلع ید مشاعی صحبت کنیم، پیشنهاد می‌کنیم که مطلب خلع ید چیست را نیز مطالعه نمایید.

خلع ید مشاعی چیست؟

نخستین موضوعی که مطرح است، تعریف و چیستی خلع ید مشاعی است. این اصطلاح در لغت به معنای پایان‌دادن به سلطه کسی است. خلع ید مشاعی در اصطلاح حقوقی، نوعی دعوا محسوب و زمانی مطرح می‌شود که چند شخص در مالی، مالک هستند و شخصی از میان آن‌ها، مال را تصرف می‌کند و سایر مالکین تمایل دارند مال و سهم خود را از تصرف آن شخص خارج کنند.

فرض کنید یک زمین دارای ۳ مالک A و B و C است. حال تمام این افراد مالک این زمین محسوب می‌شوند اما شخص B ادعای مالکیت کل این زمین را دارد یا با اینکه فقط مالکیت رسمی بخشی از آن زمین را دارد ( فرض کنید که هر 3 نفر به اندازه برابر و 2 دانگ از زمین را مالک هستند ) کل زمین را به اشغال خود درآورده است.

در این حالت دعوای خلع ید مشاعی رخ می‌دهد و مراجع قانونی درباره آن اظهار نظر می‌کنند.

در این رابطه، شخصی که معترض است می‌تواند برای رفع این مشکل، اقدام به دادخواست خلع ید مشاعی نماید. او باید این دادخواست را به مرجع قضایی تقدیم کند. پس از این امر، خواهان دلایل و مدارک خود را به مرجع قضایی ارائه کرده و سپس دادگاه پس از بررسی‌های لازم، اقدام به احراز شرایط دعوا کرده و حکم دعوای خلع ید مشاعی را صادر می‌کند.

منظور از ملک مشاعی چیست؟

یکی دیگر از موضوعاتی که پیرامون دعوا خلع ید مشاعی مطرح می‌شود، ملک مشاعی است. ملک مشاعی از جمله انواع املاکی است که همواره در حین خرید و فروش، مشکلاتی را گریبان‌گیر مالکین می‌کند. علت این امر نیز ساده است؛ این ملک به دلیل اینکه دارای چند مالک است و هر مالک خواهان دریافت سهم خود می‌باشد، مشکلاتی را ایجاد می‌کند.

اگر بخواهیم توضیحی کامل و کتابی در این زمینه ارائه کنیم، باید عنوان کنیم که ملک مشاعی عبارت است از ملکی که مالکیت عرصه و اعیان آن بین ۲ یا چند نفر مشترک است و هر بخش از این ملک تحت مالکیت یک شریک، می‌باشد.

به عنوان مثال فرض کنید یک ملک بین ۲ نفر تقسیم شده است و هر کدام دارای ۳ دنگ از ۶ دنگ این ملک می‌باشند. حال این ملک دارای پارکینگ نیز می‌باشد. در این حالت نمی‌توان گفت که پارکینگ برای مالک ۱ یا ۲ می‌باشد؛ زیرا هر کدام از این مالکین به طور مساوری مالک پارکینگ می‌باشند. به چنین حالت به‌وجود آمده ملک مشاعی گفته می‌شود.

دعوای خلع ید چیست؟

همانطور که قبل‌تر نیز بیان شد، دعوای خلع ید در مورد ملک یا سایر موارد مطرح می‌شود. در این نوع از دعوا، مالی از شخصی تحت تصرف غیرقانونی شخص دیگر قرار گرفته‌است. در این رابطه، خواهان قصد دارد مال خود را از غاصب دریافت کند.

در چنین حالتی اگر غاصب از مال شخص خارج نشود، مالک می‌تواند با طرح یک دعوا علیه غاصب در مرجع قضایی، علیه او دعوایی را تنظیم کند. نکته‌ی مهمی که در این زمینه مطرح است، این می‌باشد که دعوای خلع ید تنها برای اموال غیرمنقول قابل طرح است؛ بنابراین این مورد از دعوا برای اموال منقول غیر قابل استفاده است.

مدارک لازم برای خلع ید مشاعی

برای اینکه بتوانیم خلع ید مشاعی را در دادگاه مطرح کنیم، نیاز به مدارکی در این زمینه داریم. در واقع این موضوع محرز است که برای اثبات هر ادعایی، نیاز به مدارک و شواهد است. در همین رابطه دادگاه و مراجع قضایی هر ادعایی که بدون مدرک معتبر باشد را رد می‌کند. در واقع این موضوع به شکلی ساده‌ای قابل اثبات است؛ زیرا در صورتی که هر شخص بدون مدرکی، ادعایی را ارائه کند، هرج و مرج کلانی در سطح جامعه رخ می‌دهد.

برای ادعا و مطرح نمودن خلع ید مشاعی نیز در مراجع قضایی نیاز به مدارک و مستندات دارید. در این رابطه نخستین مدرکی که می‌تواند کارساز باشد، سند مالکیت است. پس از آن می‌توان به کارت ملی خواهان، شاهدین برای ارائه شهادت، پرونده و شماره‌ی آن، هرگونه مستندات و تحقیقات، نظر کارشناسان و … اشاره کرد.

در ادامه به این موارد به شکل کامل‌تری اشاره شده است:

  • تصویر یا سند مالکیت مال غیرمنقول اعم از ملک، زمین و …
  • کارت ملی هوشمند و معتبر مالک
  • شاهد یا شاهدین برای ارائه شهادت
  • بررسی و مستندات کارشناس
  • پرونده‌ای که در آن دعوا مطرح شده است و شماره‌ی آن
  • هرگونه تحقیقات محلی که به نتیجه منتج شده است

در قانون نیز درباره خلع ید مشاعی ماده‌ای ذکر شده است. در ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی عنوان شده است که

حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد، از تمام ملک خلع ید می‌شود ولی تصرف محکوم‌له در ملک خلع ید شده، مشمول مقررات املاک مشاعی است.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

هزینه خلع ید مشاعی

همانطور که مستحضرید برای انجام هر عمل حقوقی از طریق مجاری قضایی، باید هزینه‌ای را پرداخت نمایید. خلع ید مشاعی نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای انجام و مطرح کردن آن، باید هزینه‌ای را پرداخت نمایید. حال این سوال مطرح می‌شود که این هزینه چه مقداری می‌باشد؟

برای پاسخ به این سوال، باید مواردی را بررسی کنیم. در واقع باید بررسی کرد که آیا خواهان دعوای خود را از طریق وکیل دادگستری مطرح می‌کند یا خیر. قطعا استخدام وکیل می‌تواند هزینه‌هایی را برای خواهان به همراه داشته‌باشد. هزینه دعاوی مربوط به خلع ید مشاعی به دلیل غیر منقول بودن اموال، مانند اثبات مالکیت و بر اساس ارزش منطقه‌ای که ملک یا مال در آن قرار دارد، محاسبه می‌شود.

اگر ارزش مال یا ملکی که دعوا برای آن مطرح شده است کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، ۲.۵ درصد ارزش منطقه‌ای و برای اموالی که ارزش آن بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، ۳.۵ درصد ارزش منطقه‌ای ملک در مرحله بدوی محاسبه می‌شود. لازم به ذکر است که این هزینه دعوا در مرحله تجدید نظر به ۴.۵ درصد می‌رسد. البته نباید فراموش کنید که به این موارد، هزینه‌هایی اعم از هزینه دفاتر خدمات قضایی نیز افزوده می‌شود.

نمونه دادخواست خلع ید مشاعی

بسته به اینکه پرونده شما به چه شکلی باشد، دادخواستی که باید بنویسید، متفاوت است. یک وکیل خلع ید مشاعی حرفه‌ای و با تجربه، بعد از خواندن پرونده شما می‌تواند به بهترین روش جزییات پرونده شما را در دادخواست بیاورد و به شما کمک کند تا بتوانید حق خود را در دادگاه بگیرید.

دادخواست زیر برای یک پرونده خلع ید ملک مشاعی نوشته شده است که یکی از وراث مرحوم نسبت به اشغال و تصرف ملکی اقدام کرده است و ورثه دیگر درخواست داشته که وی آن ملک را تخلیه و بابت مدت زمانی که در آن ملک سکونت داشته است، مبلغی را پرداخت کند.

خواهان : …… فرزند:…… شغل: خانه دار به نشاني: تهران

خوانده : …… فرزند:…… شغل: خانه دار به نشاني : تهران

وکيل يا نماينده قانوني: خلیل جمعه زاده به نشانی صادقیه. بلوار فردوس.خ وفاآذر جنوبی

خواسته : خلع يد ملک مشاعي به پلاک ثبتي …… فرعي از …… الي ……و …… اصلي بخش …… تهران مقوم به 200.000.000 ريال و اجرت المثل ايام تصرف با جلب نظر کارشناس از تاريخ فوت مورث تا زمان اجراي حکم – خسارت دادرسي- اعم از حق الوکاله و هزينه دادرسي

دلائل ومنضمات دادخواست :

1- گواهي مصدق حصر وراثت

2- تصويرمصدق سند مالکيت ملک موروثي

3- تصوير مصدق قيم نامه

شرح دادخواست

رياست محترم دادگاه

با سلام وتقديم احترام

به استحضار عالي مي رساند با عنايت به اينکه آقاي …… در تاريخ 1385  فوت نموده است و دارايي ايشان يک باب منزل مسکوني به پلاک ثبتي …… فرعي از …… الي …… و ……. اصلي مفروز و محضري شده اند از …… فرعي از اصلي مذکور واقع در بخش ….تهران باستناد گواهي انحصار وراثت ضم دادخواست بين ورثه ايشان مشترک مي باشد ونيز ملک مشترک در تصرف خانم …… و…… مي باشد. در حال حاضر موکلين تقاضاي خلع يد از ملک مشاعي فوق الذکر و اجرت المثل ايام تصرف از تاريخ فوت تا زمان اجراي حکم و هزينه دادرسي را خواستارند لذا از حضرتعالي تقاضاي صدور حکم مقتضي را خواستارند.

نمونه رای خلع ید مشاعی

بعد از ثبت دادخواست و طی شدن مراحل پرونده در دادگاه، ملک از دست تصرف کننده خارج و به اختیار دادگاه درخواهد آمد. در این حالت شاکیان پرونده می‌توانند اجرت المثل را از خوانده دریافت کرده و سپس نسبت به حل و فصل پرونده که در بعضی از مواقع فروش ملک و تقسیم شدن ارزش آن بین مالکین است، اقدام کنند.

منظور از اجرت المثل، ارزشی است که می‌توانستیم در مدت زمان تصرف شدن ملک دریافت کنیم. مثلا اگر ملک برای 3 ماه توسط شخصی تصرف شده باشد، می‌توان اجاره بهای آن 3 ماه را به همراه تمامی خساراتی که در آن مدت وارد شده است، دریافت کنیم.

در پرونده زیر، یک مغازه توسط یکی از وراث تصرف شده و باقی وراث از وی شکایت کرده‌اند که نتیجه رای دادگاه بدوی به شکل زیر است:

شماره دادنامه : …….

شماره پرونده : ……..

مرجع رسيدگي :  شعبه … حقوقي مجتمع قضايي بهشتی

پرونده کلاسه : ……

خواهان ها :

1- خانم نسرین … 2- خانم ناهید … 3- خانم شهناز …. 4- خانم فاطمه … 5- خانم زهرا …. 6- آقاي محمد …. با وکالت آقاي خلیل جمعه زاده به نشاني : صادقیه. بلوار فردوس.خ وفاآذر جنوبی

خوانده :

1- آقاي محسن …. به نشاني : بهجت آباد.مغازه قصابی ……..

خواسته : خلع يد از ملک مشاع

گردشکار: خواهان دادخواستي به خواسته فوق به طرفيت خوانده به دادگاه عمومي تهران تقديم جهت رسيدگي به اين شعبه ارجاع شد پس از انجام تشريفات قانوني به تصدي امضاء کننده ذيل تشکيل و پس از ملاحظه اوراق پرونده بشرح زير مبادرت به صدور راي مينمايد.

متن راي دادگاه خلع يد مشاعي

درخصوص دادخواست 1- خانم نسرین … 2- خانم ناهید … 3- خانم شهناز …. 4- خانم فاطمه … 5- خانم زهرا …. 6- آقاي محمد …. با وکالت آقاي خلیل جمعه زاده بطرفيت محسن …. بخواسته خلع يد از ملك مشاعي ازپلاك ثبتي شماره …. با توجه به محتويات پرونده و اسناد و مدارك ابرازي از ناحيه وكلاي خواهانها مضبوط در پرونده عموما و پاسخ استعلام از اداره ثبت اسناد و املاك بخش تهران به شماره …… خصوصاً و با عنايت به اينکه استيلاء خوانده نسبت به ملك مشاعي موصوف به نحو عدوان و بدون مجوز بوده است لذا دادگاه خواسته خواهانها را ثابت تشخيص و مستندا به ماده 311 و 308 قانون مدني حکم به خلع يد ملك مشاعي از پلاك ثبتي …. را صادر و اعلام مي نمايد راي صادره حضوري است ظرف بيست روز پس از ابلاغ قابل تجديدنظرخواهي در دادگاههاي تجديدنظر استان تهران ميباشد .

رئيس شعبه … دادگاه حقوقي تهران

در نهایت بعد از تجدید نظرخواهی، رای تجدید نظر به شکل زیر داده شده است:

شماره دادنامه : …….

شماره پرونده : ……..

مرجع رسيدگي :  شعبه … دادگاه تجدید نظر استان تهران

پرونده کلاسه : ……

تجدید نظر خواندگان :

1- خانم نسرین … 2- خانم ناهید … 3- خانم شهناز …. 4- خانم فاطمه … 5- خانم زهرا …. 6- آقاي محمد …. با وکالت آقاي خلیل جمعه زاده به نشاني : صادقیه. بلوار فردوس.خ وفاآذر جنوبی

تجدید نظرخواه :

1- آقاي محسن …. به نشاني : بهجت آباد.مغازه قصابی ……..

چون تجديدنظرخواه در ملک مذکور مالکيت مشاعي دارد بنابراين در موقع اجراي حکم رعايت ماده 43 قانون اجراي احکام مدني ضرورت دارد لذا با اصلاح مذکور اعتراض معترض بنحوي نيست تا موجبات نقض دادنامه معترض عنه را فراهم نمايد و مطابقتي با شتوق ماده 348 قانون آئين دادرسي مدني ندارد. بنابراين ضمن رد اعتراض با اصلاح مذکور مستنداً به ماده 351 و 358 از قانون آئين دادرسي مدني دادنامه تجديدنظرخواسته تأييد مي گردد راي صادره قطعي است.

وکیل خلع ید مشاعی

وکیل خلع ید مشاعی، وکیل پایه یک دادگستری است که می‌تواند در مورد پرونده‌های خلع ید مشاعی ورود کرده و با دقت و ظرافت، نکات مهم پرونده را شناسایی کرده و با دادن دادخواست مشخصی به دادگاه، روند پیگیری پرونده را آغاز خواهد کرد.

با توجه به داشتن پرونده‌های موفق بسیاری در این زمینه، ما در مجموعه وکالت خلیل جمعه زاده می‌توانیم در خدمت شما باشیم و کافیست از طریق شماره تلفن‌های سایت و یا پر کردن فرم‌های مشاوره، کارهای مربوط به شکایت خود را آغاز کنید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها