Search
Close this search box.

خلع ید

12 . 02 . 1403

خلع ید از پارکینگ

خلع ید از پارکینگ با توجه به اینکه قانون به صورت مستقیم در مورد آن اظهار نظر نکرده،عملی نسبتا پیچیده محسوب می‌شود.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

خلع ید از پارکینگ با توجه به پیچیدگی‌های قانونی در مورد استفاده از پارکینگ و مشاعی یا غیر مشاعی بودن آن، می‌تواند در پیچ و خم‌ دادگاه‌ها و دادسراها با نتیجه قابل قبولی روبه‌رو نشود.

وکیل خلع ید با داشتن دانش کافی از قوانین خلع ید و همچنین مسلط بودن به مباحث املاک مشاعی، با ارایه یک دادخواست حساب شده و با جزییات کامل، می‌تواند حق استفاده از پارکینگ را به شما برگرداند.

در این مطلب به صورت کامل در مورد بحث پارکینگ، حق تملک آن و همچنین تصرف عدوانی آن صحبت کردیم. قبل از اینکه در مورد خلع ید پارکینگ صحبت کنیم، پیشنهاد می‌کنیم که مطلب خلع ید چیست را نیز مطالعه نمایید.

منظور از پارکینگ مشاعی چیست؟

اگر در یک مجتمع مسکونی یا آپارتمان ساکن هستید و دارای ماشین شخصی نیز می‌باشید، حتما برایتان محل پارک ماشین یک مسئله مهم می‌باشد. در واقع ممکن است این موضوع حتی به دعوا میان همسایگان نیز بدل شود. در چنین حالتی می‌توان با استناد به قانون و بررسی حق مالکیت پارکینگ، این موضوع را بررسی و آن را حل و فصل کرد. لازم به ذکر است که طبق قاعده شهرسازی، باید هر واحد مسکونی دارای یک پارکینگ باشد اما بسیاری از سازندگان ساختمان، این موضوع را رعایت نمی‌کنند و همین موضوع باعث ایجاد دعوا و جر و بحث میان افراد می‌شود. حتی ممکن است در نهایت به موضوع خلع‌ید از پارکینگ نیز منتهی شود که باید موضوع از طریق مجاری قانونی حل شود.

قبل از اینکه تعریفی از پارکینگ مشاعی ارائه دهیم، می‌خواهیم بخش‌های مشترک یک آپارتمان را با هم بررسی کنیم. این بخش‌ها به صورت اختصاصی مربوط به یک شخص یا یک واحد نبوده و مالکیت و استفاده از آن برای تمام افراد مشترک می‌باشد. یکی از این موارد، پارکینگ است که دلیل بسیاری از دعواها نیز می‌باشد.

برای رفع چنین معضلی، توصیه شده است که مکان پارکینگ هر واحد درون سند قید شود تا هر شخص به خوبی بداند کدام مکان برای پارک خودروی خود می‌باشد. از این رو شماره، مساحت و مکان حدودی پارکینگ باید در سند وجود داشته باشد تا در حین انتقال سند نیز شخص مالک به مشکل برنخورد. به طور کلی پارکینگ تحت دو حالت وجود دارد:

  • پارکینگ اختصاصی
  • پارکینگ مشاعی

در پارکینگ‌های اختصاصی شاهد این می‌باشیم که هر واحد دارای پارکینگ مخصوص خود می‌باشد و این مکان پارک حتی به ۲ یا چند پارکینگ نیز می‌رسد. این دسته از پارکینگ‌ها به دلیل اختصاصی بودن مربوط به شخص مالک بوده و هیچ‌یک از دیگر مالکان حق دخل و تصرف در آن را ندارند.

در طرف دیگر، پارکینگ مشاعی را داریم که میان چند نفر مشترک است. این دسته از پارکینگ‌ها بین چند نفر تقسیم شده و هیچ‌یک از افراد نمی‌توانند بدون اجازه دیگری تغییراتی را در آن به‌وجود بیاورند. بنابراین امکان تفکیک و جداسازی این دسته از اماکن وجود نداشته و هیچکدام از مالکین نمی‌توانند ادعای سهم‌خواهی داشته باشند. لازم است این نوع از پارکینگ درون سند به صورت کامل قید شود.

به عنوان مثال باید عنوان شود که مالک A دارای X سهم از پارکینگ مشاعی را داشته X سهم از پارکینگ و مالک B دارای Y سهم از پارکینگ است.

در بسیاری از مواقع به دلیل عدم سازگاری افراد با یکدیگر، ممکن است اختلافات و دعوا در این زمینه به‌وجود آید. در چنین حالتی ممکن است کار به دادگاه و مراجع قانونی برسد. این حالت باعث به‌وجود آمدن موضوعی به‌نام خلع‌ید از پارکینگ می‌شود.

مدارک لازم برای خلع‌ید از پارکینگ

دعوای خلع‌ید پارکینگ هنگامی رخ می‌دهد که چند مالک، دارای یک دارایی مشاع هستند و یک یا چند مالک بدون آگاهی و اطلاع به دیگر مالک، دارایی را تصاحب یا تغییرات لازم را درون آن ایجاد می‌کنند. در چنین حالتی دعوای خلع‌ید رخ می‌دهد و مراجع قضایی به آن رسیدگی می‌کنند. این موضوع برای پارکینگ مشاعی نیز وجود دارد و بسیاری از افراد برای حل مشکل خود، درخواست خلع‌ید از پارکینگ را ارائه می‌کنند.

برای اینکه بتوانید به راحتی خلع‌ید از پارکینگ را درخواست نمایید، نیاز است مدارک مورد نیاز را به مراجع ذی‌صلاح ارائه نمایید. این مدارک باید کامل و بدون مشکل باشند تا موضوع مورد نظر در این مراجع بیان شود. در ادامه به مهم‌ترین مدارکی که برای خلع‌ید از پارکینگ نیاز است، اشاره‌ای خواهیم داشت:

۱) نخستین مدرک، ارائه کارت ملی مالک است که در آن هویت شخص برای مراجع مورد نظر احراز می‌شود. باید توجه نمایید که ارائه اصل این کارت الزامی است.

۲) دومین مدرک، ارائه سند و مدرک ملک و پارکینگ مشاعی است. این مدرک بسیار مهم بوده و می‌تواند باعث رفع و رجوع مشکل شود. بنابراین غیر از سند، سایر مدارک مثبته در این زمینه را نیز تدارک دیده و آن را به مرجع مورد نظر، تحویل دهید.

۳) اگر شاهدی در این زمینه دارید که بتواند در دادگاه به نفع شما شهادت دهد، از دیگر مدارک مطمئن و مناسب در این زمینه می‌باشد.

۴) شماره پرونده و مدارک تحقیقات محلی

۵) سایر مدارکی که می‌تواند در امر تحقیق و ارائه نظر، کارگشا باشد.

شما می‌توانید دعوای خلع‌ید از پارکینگ مشاعی را از طریق درخواست وکیل حل و فصل نمایید. در واقع کمک گرفتن از یک شخص کارشناس و خبره در این زمینه می‌تواند مشکلات پیش‌رو را حل کند و کمک بزرگی به تسهیل پرونده نماید.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

خلع‌ید از پارکینگ چقدر زمان می‌برد؟

با توجه به اینکه تصرف پارکینگ و خلع ید از پارکینگ جز جرم‌هایی محسوب نمی‌شود که دادگاه‌ها در مورد آن وقت فوق العاده دهند و بخواهند جلوتر از پرونده‌های دیگر آن را بررسی کنند، نمی‌توان زمان دقیقی برای حل و فصل این موضوع در نظر گرفت. یک وکیل خلع ید حرفه‌ای می‌تواند با تنظیم دادخواستی دقیق و ارایه آن به دادگاه، شرایط تسریع پرونده را به وجود آورد ولی می‌توان گفت بسته به شعبه و شهری که در آن پرونده خود را مطرح می‌کنید، بررسی پرونده شما بین 3 الی 9 ماه ممکن است زمان ببرد.

نمونه دادخواست خلع‌ید از پارکینگ

قبل از اینکه نمونه دادخواست خلع ید از پارکینگ را بیاوریم، باید در نظر داشته باشید که این دسته از دعوی‌ها معمولا تحت عنوان تصرف عدوانی مطرح می‌شود.

شما می‌توانید تصرف عدوانی را در دو حالت کیفری و حقوقی پیگیری کرده و شکایت خود را مطرح کنید. اینکه کدام یکی از این روش‎ها می‌تواند سریعتر شما را به حقتان برساند، بستگی به ابعاد پرونده شما دارد که وکیل شما در جلسه مشاوره در مورد این موضوع صحبت خواهد کرد.

اگر بخواهید شکایت خود را به صورت کیفری انجام دهید، باید شکایت را از طریق دفاتر قضایی به دادسراها فرستاده و فرد متخلف را تحت پیگرد قانونی قرار دهید. در این شرایط مهمترین مدرکی که می‌توانید ارایه دهید، سند مالکیت منزل و پارکینگی است که ادعای تصرف شدن آن را دارید.

اگر بخواهید که شکایت خود را به صورت حقوقی ارایه دهید، نیازی به داشتن سند مالکیت نیست. البته داشتن سند مالکیت می‌تواند شانس برنده شدن در این دعوی را تا حد زیادی بالا ببرد. در این شرایط دعوی رفع تصرف عدوانی حقوقی می‌تواند چاره ساز شما باشد.

خلع ید و تصرف عدوانی، دو موضوع نسبتا مشابه با یکدیگر هستند ولی تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند که در مطلب فرق خلع ید با تصرف عدوانی به صورت مفصل در مورد آن صحبت کردیم.

نمونه دادخواست خلع ید از پارکینگ به شرح ذیل می‌باشد:

خواهان: نام…………نام خانوادگی……نام پدر… سن…….شغل…….محل اقامت………….

خوانده: نام…………نام خانوادگی……نام پدر… سن…….شغل…….محل اقامت………….

مشخصات وکیل خواهان: خلیل جمعه زاده به نشانی صادقیه.بلوار فردوس.خ وفاآذر جنوبی…..

خواسته و بهای خواسته

تقاضای رفع تصرف پارکینگ و اجرت المثل ایام تصرف مقوم به……..ریال به انضمام کلیه خسارات قانونی همراه با تقاضای صدور دستور موقت

دلایل ومنضمات: کپی مصدق سند مالکیت یا قولنامه ، معاینه و تحقیق محلی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری

شرح خواسته

ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان……..

احتراما به استحضار می رساند،

به موجب سند مالکیت شماره…….،………… دانگ پلاک ثبتی………./……..بخش ……….واقع در………..متعلق به اینجانب می باشد نظر به اینکه خوانده/خواندگان بدون اذن و اجازه اینجانب پارکینگ مذکور را در تصرف غاصبانه خود گرفته و با وصف مراجعات مکرر از رفع تصرفات عدوانی بدون مجوز خوانده/خواندگان جزء پلاک ثبتی فوق الذکر و اجرت المثل ایام تصرف از تاریخ……لغایت صدور حکم به میزان ………..ریال به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست.

ضمنا برای اثبات ادعای خود و تعیین اجرت المثل ایام تصرف غاصبانه به معاینه و تحقیق محلی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری استناد می نماید.

همانطور که در این دادخواست مشاهده می‌کنید، شخصی برای مدتی پارکینگ موکل را تصرف کرده و اجازه استفاده را به وی نمی‌دهد. در این شرایط تنها راه قانونی برای دریافت حق استفاده از پارکینگ، مراجعه به وکیل و دادگاه است.

نکات مهم در خلع ید از پارکینگ و بازخوانی چند پرونده

قبل از اینکه این مطلب را به پایان برسانیم، بهتر است در مورد چند مورد از پرونده‌ها و اصطلاحاتی که ممکن است در پرونده شما وجود داشته باشد، صحبت کنیم.

1- اگر در مبایعه نام عادی شما ذکر شده باشد که واحد شما پارکینگ ندارد ولی در سند گفته شده باشد که مالک می‌تواند از پارکینگ 1 و 2 عبور کند یا به اصطلاح حق العبور داشته باشد، به این معنی نیست که آن واحد صاحب آن 2 پارکینگ است. بلکه به این معنی است که آن شخص می‌تواند از آن 2 پارکینگ عبور کرده ولی حق توقف در آن‌ها را ندارد.

این دسته از اصطلاحات زمانی استفاده می‌شود که یک پارکینگ بعد از یک مسیری قرار دارد که در آن پارکینگی فروخته شده (به این دسته از پارکینگ‌ها، پارکینگ مزاحم گفته می‌شود) و شما اجازه عبور از آن را دارید تا بتوانید به پارکینگ خود برسید.

2- در پرونده دیگری آمده که یک ساختمان 6 واحدی و یک مغازه در جلوی این ساختمان، در مشاعات ساختمان شریک هستند و مغازه دار، از فضای مشاع برای پارک خودروی خود استفاده می‌کند. در این موارد باید دید که آیا صورت جلسه تفکیکی نوشته شده است یا خیر.

در صورتی که صورت جلسه تفکیکی مشخص کرده باشد که هر کدام از واحد‌ها، دقیقا باید در کجا پارک کنند، محل پارک خودروی هر کدام از واحدها مشخص خواهد بود. در غیر این صورت، مالکین باید با توافق یکدیگر نسبت به جانمایی پارکینگ‌ها اقدام کنند.

3- در پرونده دیگری موکل گفته بود که در ساختمان 4 واحدی آن‌ها، به اندازه پارک 4 خودرو بدون مزاحمت، فضای کافی وجود دارد ولی در زمان خرید واحد توسط ایشان، حق مالکیت پارکینگ در سند به ایشان داده نشده است. ایشان می‌خواستند بدانند که با توجه به کافی بودن فضا، آیا امکان استفاده از پارکینگ را دارند یا خیر.

در این شرایط باید به سند مراجعه کرد و با توجه به اینکه در این سند هیچ صحبتی از پارکینگ نشده است، پس مالکیتی بر فضای پارکینگ وجود ندارد و باید پارکینگ‌ از مالک آن خریداری شده به سند اضافه شود.

نمونه رای خلع ید از پارکینگ

رای که ادامه قرار داده‌ایم مربوط به یکی از پرونده‌های خلع ید از پارکینگ بوده که در آن توانستیم مالکیت و حق استفاده از پارکینگ را مجددا به دست بیاوریم.

دادگاه عمومی حقوقی تهران

شعبه 101

دادنامه شماره 1234 مورخ 1402/02/23

خواهان: آقای/خانم ………….. فرزند ………….. به نشانی …………..

خوانده: آقای/خانم ………….. فرزند ………….. به نشانی …………..

خواسته: خلع ید از پارکینگ

گردشکار: خواهان به شرح دادخواست تقدیمی مدعی شده است که خوانده بدون رضایت ایشان، پارکینگ ایشان را تصرف عدوانی نموده است. خوانده در مقام دفاع اظهار داشته است که پارکینگ با توافق طرفین به ایشان واگذار شده است.

دلایل و جهات

دادگاه با بررسی اوراق و محتویات پرونده، اظهارات طرفین و نظر به اینکه خواهان سند مالکیت رسمی پارکینگ را ارائه نموده است و خوانده دلیلی بر اثبات ادعای خود مبنی بر توافق با خواهان ارائه ننموده است، لذا دعوای خواهان را وارد دانسته و مستنداً به مواد 308 و 311 قانون مدنی حکم به خلع ید خوانده از پارکینگ مورد تنازع به نفع خواهان صادر می نماید.

رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه 101 دادگاه عمومی حقوقی تهران

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها