Search
Close this search box.

ابطال سند رسمی

27 . 01 . 1403

مدارک لازم برای ابطال سند رسمی

مدارک لازم برای ابطال سند رسمی شامل مدارک هویتی و مدارک اثبات کننده معامله شماست که باید در اختیار دادگاه حقوقی قرار دهید.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

مدارک لازم برای ابطال سند رسمی شامل مدارک هویتی شما و مدارک مربوط به اثبات مالکیت شما است. یک وکیل ابطال سند رسمی با تنظیم دادخواست کاملا مشخص و کامل می‌تواند روند بسیار طولانی ابطال سند رسمی را برای شما سریع‌تر کند ولی باید بدانید که شما نیز باید در این مسیر به وکیل کمک کنید و تمامی مدارک لازم را آماده کرده و در اختیار وی قرار دهید.

در این مطلب به صورت کامل در مورد مدارک مهم ابطال سند رسمی و مواردی که باید در زمان ابطال سند رسمی به آن توجه کنید، صحبت کردیم.

ابطال سند رسمی در چه شرایطی امکان پذیر است؟

اسناد رسمی، به آن دسته از اسنادی اطلاق می‌شود که در دفاتر ثبت اسناد یا املاک توسط مامورین یا کارشناسان مربوطه با رعایت قوانین و ضوابط، ثبت و ضبط می‌شود. این دسته از اسناد نسبت به سندهای عادی دارای مزیت‌هایی نظیر توان اجرایی و اطمینان عمومی بیشتر برخوردار است. همین موضوع باعث می‌شود بسیاری از افراد اقدام به تنظیم اسناد خود به صورت رسمی نمایند.

در برخی از مواقع بنا به شرایط مختلفی، شخص قصد ابطال سند رسمی را دارد. در این حالت نیز وی باید مطابق با قوانین مندرج اقدام به انجام چنین کاری کند. حال این سوال پیش می‌آید که چگونه باید سند رسمی را ابطال کرد و شرایط انجام این کار چیست؟ در پاسخ به این سوال، باید عنوان کرد که یکی از مهمترین و شاید اصلی‌ترین شرایط ابطال سند رسمی، این است که بتوان آن را از طریق دادگاه و شرایط حقوقی و قانونی، پیگیری نمود.

علت این موضوع نیز بدین شرح است که به دلیل اعتبار بالایی که این دسته از اسناد دارند، صرفا ابطال آن‌ها نیز باید به دستور دادگاه انجام پذیرد یا اینکه سازمان اسناد به این نتیجه برسد که یک سند رسمی به دلیل معارض بودن با اسناد دیگر باید باطل شود.

بنابراین غیر از این مراجع، مراجع دیگر صلاحیت ابطال آن را ندارند. در ادامه می‌خواهیم شرایطی که بر اساس آن‌ها می‌توان یک سند رسمی را ابطال کرد، عنوان کنیم.

صوری بودن معامله

یکی از حالت‌هایی که با استناد به آن می‌توان یک سند رسمی را ابطال کرد، صوری بودن است. در واقع اگر یک معامله بدون قصد و نیت انجام شود و طرفین به صورت صوری، اقدام به انجام چنین کاری کنند، می‌تواند سند فوق را ابطال کرد. این موضوع برای تمامی اسناد از جمله سند ملکی نیز صدق می‌کند؛ زیرا انجام معامله در چنین شرایطی تنها به منزله فرار از ادای دین است و بدون قصد قبلی انجام می‌شود.

جعلی بودن سند

یکی دیگر از شرایطی که می‌توان در صورت احراز آن به دادگاه رجوع و اقدام به ابطال سند رسمی کرد، جعلی بودن سند است. به عنوان مثال اگر شخصی به صورت جعلی و غیر واقعی، اقدام به ایجاد سندی برای خود کند و بدین صورت، آن را در ثبت کند، می‌توان با اثبات جعلی بودن آن، در مرجع صالح اقدام به ابطال سند فوق کرد. در این موارد اغلب شاهد این هستیم که شخص متقلب سعی دارد سند ملک یا دارایی را که برای خود نیست، با ظرافت خاصی جعل نماید. این مورد به کرات اتفاق افتاده است. بنابراین توصیه می‌کنیم در معاملات خود بسیار دقت نمایید و به این مورد توجه کافی داشته باشید.

معامله معارض

معامله معارض، شرط دیگری می‌باشد که برای ابطال سند رسمی عنوان می‌شود. این دسته از معاملات بدین صورت می‌باشد که شخص مالک، دارایی خود را به چند نفر می‌فروشد. به عنوان مثال شخصی زمین خود را به ۳ نفر ارائه می‌کند. در این صورت قانون عنوان می‌کند که معامله نخست یعنی خریدار اول، مالک رسمی شناخته شده و معامله مابقی افراد معارض می‌باشد. بنابراین نفر دوم و سوم می‌توانند با مراجعه به دادگاه، از فروشنده بابت فروختن یک ملک واحد به چند نفر شکایت کنند.

در واقع فرد اول با در دست داشتن مبایعه نامه خود و اثبات اینکه این مبایعه نامه در تاریخی قبل‌تر از تمامی اسناد دیگر تنظیم شده است، ادعای خود را اثبات کرده و سند رسمی صادر شده به نام فرد دیگر را باطل می‌نماید. در مورد این موضوع در مطلب ابطال سند رسمی با مبایعه نامه عادی به صورت مفصل صحبت کردیم.

انتقال سند به عنوان ضمانت

یکی دیگر از شرایطی که می‌توان با رجوع به آن، اقدام به ابطال سند رسمی کرد، هنگامی است که شخصی برای ارائه تضمین، ملک و سند آن را به نام شخصی دیگری انتقال می‌دهد. در چنین حالتی شخص پس از اتمام تضمین، می‌تواند ملک و سند خود را دریافت کند. حال در این شرایط اگر شخصی که تضمین را دریافت کرده از انجام این کار سرباز زند، شخص مالک اصلی می‌تواند با اقدامات لازم و ملزوم، اقدام به ابطال سند رسمی موجود کند و ملک و سند خود را مجددا دریافت نماید.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

مراحل ابطال سند رسمی

همانطور که در ابتدای این مقاله مطالعه کردید، در شرایطی می‌توان با ورود به مرجع ذیصلاح، اقدام به ابطال سندی رسمی کرد. ابطال سند توسط وراث به دلیل اینکه بعد از فوت مالک اصلی صورت می‌پذیرد، ممکن است شرایط پیچیده‌تری را به وجود بیاورد ولی به صورت کلی مراحل ابطال سند رسمی شکل یکسانی دارد.

حال می‌خواهیم بررسی کنیم که چگونه این کار انجام می‌شود. بنابراین گام به گام با ما همراه باشید.

  • در مرحله نخست، شخصی که قصد انجام چنین کاری را دارد باید به یکی از دفاتر الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست ابطال سند رسمی خود را به شکل مناسب و صحیح ارائه دهد. در این حالت شخص باید به یکی از مواردی که برای ابطال سند رسمی نیاز است اشاره کرده و متناسب با آن، مدارک و مستندات خود را ارائه و آن‌ها را ضمیمه کند.
  • پس از ارائه این مدارک، شخص متقاضی باید هزینه‌های قانونی ارائه درخواست را پرداخت نماید.
  • موضوع مطروحه در دادگاه مورد بررسی قرار گرفته و در صورتی که لازم باشد، از طرفین دعوی درخواست می‌شود با حضور در جلسه رسیدگی، دفاعیات خود را در این زمینه ارائه کنند.
  • در آخرین مرحله در صورت تکمیل مدارک و روشن بودن موضوع برای دادگاه، دستور لغو یا ابطال سند رسمی صادر می‌شود.

یکی از متداول‌ترین اشتباهاتی که افراد در هنگام ارایه دادخواست در مورد این موضوع می‌کنند، ننوشتن تمامی جزییات پرونده و همچنین ارجاع اشتباه آن به مرجع نادرست است که در نهایت بعد از مدت 6 الی 9 ماه که نوبت بررسی پرونده در دادگاه می‌شود، دادگاه با رد دادخواست به خواهان اعلام می‌کند که باید از ابتدا تمامی مراحل را طی کند. مدت زمان ابطال سند رسمی معمولا زیاد است و به همین دلیل هر اشتباهی برابر با از دست دادن زمان خواهد بود.

به همین دلیل است که اکیدا پیشنهاد می‌شود که برای موفقیت در چنین پرونده‌هایی باید حتما از یک وکیل پایه یک دادگستری که تخصص لازم در زمینه ابطال سند رسمی دارد، کمک گرفت.

توجه کنید که روند ابطال بخشی از سند رسمی با ابطال کل سند رسمی تفاوتی ندارد و به یک شکل انجام می‌شود.

مدارک لازم برای ابطال سند رسمی

برای اینکه بتوانید سند رسمی خود را ابطال نمایید، نیاز دارید برخی از مدارک را به مراجع مورد نظر ارسال نمایید. در مرحله نخست از مراحل ابطال سند رسمی، عنوان کردیم که برای انجام این کار، نیاز است مستندات خود را ارائه نمایید. به صورت کلی مدارک و مستنداتی که برای دادگاه لازم است تا رای ابطال سند رسمی را صادر کند به شرح زیر است:

  • مدارک هویتی شخص متقاضی اعم از شناسنامه و کارت ملی.
  • دادخواست رسمی ابطال سند و تنظیم آن.
  • سند رسمی که شخص متقاضی درخواست ابطال آن را به دادگاه ارسال کرده است.
  • کلیه مدارکی که شخص متقاضی در دست دارد و با استناد به آن‌ها، عنوان می‌کند که باید سند رسمی ابطال شود. این دسته از اسناد مثبته بسیار حائز اهمیت می‌باشند و دادگاه با بررسی آن‌ها، اقدام به ارائه رای می‌کند. بنابراین در ارسال این دسته از مستندات بسیار دقت نمایید.
  • در آخر اگر مدارک و مستندات ارسالی کامل باشند و برای دادگاه محرز شود که سند باید ابطال شود، رای به انجام این کار صادر می‌نماید. لازم به ذکر است که در سال ۱۴۰۲، هزینه دادرسی مربوط به دعوای غیرمالی، بین ۴۰ تا ۱۸۰ هزار تومان می‌باشد.

مرجع صالح برای رسیدگی به ابطال سند رسمی

همانطور که در سراسر مقاله کنونی به آن اشاره شد، شخص متقاضی برای درخواست قانونی خود مبنی بر ابطال سند رسمی، باید نزد مرجع ذیصلاح برود و درخواست خود را از این مرجع پیگیری نماید. تنها مرجعی که می‌تواند با بررسی مستندات و مدارک ابرازی، اقدام به ابطال سند رسمی و رای به انجام این کار کند، دادگاه حقوقی است که ملک در آن واقع می‌باشد.

در واقع یک وکیل ملکی باید بداند که کدام دادخواست را به کدام دادگاه ارایه کرده تا وقت خواهان پرونده هدر نرود.

نمونه دادخواست ابطال سند رسمی

ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

احتراماً به استحضار می ‌رساند:

اینجانب (نام و نام خانوادگی خواهان)، کد ملی (کد ملی خواهان)، با تاکید بر اینکه مطابق سند مالکیت شماره … مورخ (تاریخ) مالکیت (توصیف دقیق ملک) را دارم.

متاسفانه، بعد از مهاجرت من به خارج از کشور، اشخاصی با سوءاستفاده از عدم حضور من در کشور و با معرفی خود به عنوان صاحب ملک و ارائه مبایعه ‌نامه مجعول درخواست ثبت ملک و تنظیم سند مالکیت برای ملک را نموده ‌اند.

تاکنون، مطابق دادنامه شماره … مجعول بودن مبایعه ‌نامه ارائه شده توسط این اشخاص احراز شده و اقدامات انجام شده برای اظهار و ثبت ملک بر خلاف مقررات و قوانین بوده است.

بنا به موارد فوق و بر اساس مصوبات قانونی، من خواهان ابطال سند رسمی مالکیت مذکور به نام این اشخاص هستم و از دادگاه محترم درخواست می ‌کنم تا این موضوع را بررسی نموده و حکم ابطال سند مالکیت را صادر فرمایید. همچنین از دادگاه محترم تقاضا دارم تا مراتب را تعقیب کرده و هزینه دادرسی و خسارات قانونی مورد استدعا از طرف این اشخاص را صادر کند.

محل امضاء: ………………………..

تاریخ: ………………………….

نام و نام خانوادگی خواهان: …………………

شماره تماس: ………………………….

آدرس: …………………………………..

(امضا و مهر)

توجه کنید که هر پرونده پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و بسته به اینکه در چه شرایطی هستید، باید دادخواست را تنظیم نمایید. به دلیل اینکه دادخواست شما اهمیت و تاثیر زیادی در برنده شدن شما در دادگاه دارد، این کار باید با دقت و ظرافت خاصی انجام شود و یک وکیل ابطال سند رسمی می‌تواند این کار را به بهترین شکل انجام دهد و به شما کمک کند که بتوانید با سرعت بیشتری، رای دادگاه را به نفع خود دریافت کنید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها