Search
Close this search box.

ابطال سند رسمی

12 . 02 . 1403

ابطال سند توسط وراث

ابطال سند توسط وراث در شرایطی امکان پذیر است که بتوان اثبات کرد که آن سند رسمی به ناحق و با تقلب صادر شده است.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

ابطال سند رسمی توسط وراث با توجه به پیچیدگی‌هایی که این دست از پرونده‌ها دارند، یکی از مهمترین پرونده‌هایی است که یک وکیل ابطال سند رسمی باید در طول دوران کاری خود انجام دهد.

با توجه به جزییات و پیچیدگی این دست از پرونده‌ها در این مطلب با استفاده از پرونده‌های کاملا واقعی سعی کردیم در مورد آن صحبت کنیم و ببینیم که آیا واقعا وراث می‌توانند یک سند رسمی را باطل کنند یا خیر. پس با ما همراه باشید.

ابطال سند رسمی به چه معنی است؟

وقتی صحبت از ابطال سند رسمی به میان می‌آید، بهتر است در ابتدا در مورد تفاوت سندهای رسمی و سندهای عادی صحبت شود تا بتوان با دقت بیشتری این مساله را توضیح داد.

سندها به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می‌شوند. سندهای عادی، اسنادی هستند که بین 2 یا چند نفر تنظیم شده و بسته به نوع معامله‌ای که بین آن اشخاص انجام می‌شود، مفاد مختلفی در این اسناد ذکر می‌شود. اگر شما مقداری پول نقد را به شخصی در قبال دریافت مال مشخصی پرداخت کرده باشید و قراردادی بین خود تنظیم کرده باشید، در واقع یک سند عادی را به وجود آورده‌اید.
سندهای رسمی به اسنادی گفته می‌شود که در مراجع قانونی و ذیصلاح مانند دفاتر اسناد رسمی و توسط ماموران رسمی و یا کارشناسان دولتی با در نظر گرفتن تشریفات خاصی صادر می‌شوند. وقتی که شما یک ملک را به فروش رسانده و با رفتن به دفتر اسناد رسمی، آن ملک را به نام خریدار می‌کنید، در واقع یک سند رسمی به نام وی تنظیم می‌کنید.

با اینکه اسناد رسمی نسبت به اسناد عادی از اعتبار بیشتری برخوردار هستند ولی باطل کردن آن‌ها در شرایط مختلفی امکان پذیر است. فرض کنید که یک سند رسمی با در نظر نگرفتن شرایط خاصی (مثلا پرداخت نشدن کل ثمن معامله) صادر شده است یا شما ملکی را از طریق یک مبایعه نامه عادی مثلا در ماه خرداد خریداری کرده باشید و متوجه شوید که فروشنده، آن ملک را در ماه تیر در دفتر اسناد رسمی به نام خریدار دیگری کرده است.

در این مواقع با شکایت به دادگاه‌های حقوقی باید نسبت به ابطال سند رسمی به ناحق نوشته شده اقدام کرده و حق خود را پس گرفت.

یکی از مواردی که موکلین از ما می‌پرسند این است که آیا می‌توان با استناد به یک سند عادی یا مبایعه نامه عادی نسبت به ابطال یک سند رسمی اقدام کرد یا خیر که باید در جواب بگوییم که اگر شما شروط لازم برای دعوای ابطال سند رسمی را داشته باشید، با کمک یک وکیل ملکی حاذق و با تجربه می‌توانید در دعوی ابطال سند رسمی به پیروزی رسیده و به حق خود برسید.

در مطلب ابطال سند رسمی با مبایعه نامه عادی به صورت کامل در این مورد صحبت کردیم و به شما پیشنهاد می‌کنیم که این مطلب را مطالعه نمایید.

آیا ابطال سند رسمی توسط وراث امکان پذیر است؟

وقتی که صحبت از ابطال سند رسمی می‌شود باید در نظر داشته باشیم که نمی‌توان بدون دلیل قانع کننده یا محکمه پسند نسبت به ابطال سند رسمی اقدام کرد. از جمله شرایطی که باید برای ابطال یک سند رسمی داشته باشید، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صوری بودن معامله: اگر بتوانید در دادگاه اثبات کنید که یک معامله به صورت صوری و برای فرار از دین توسط شخصی انجام شده است، می‌توان سند رسمی را باطل کرد.
  • جعل امضا: در بعضی مواقع با جعل امضای مالک یک زمین، ملک، آپارتمان و … جاعلین نسبت به تنظیم سند رسمی به نام خود یا شخص دیگری اقدام کرده و در این موارد نیز با نظر کارشناس دادگستری و اثبات جعلی بودن امضا، می‌توان نسبت به ابطال سند رسمی اقدام کرد.
  • معامله معارض: این دسته از معاملات به حالتی گفته می‌شود که یک ملک یکسان به چند نفر متفاوت فروخته می‌شود. مثلا خریدار اول به صورت مبایعه نامه در بنگاه املاک، خریدار دوم به صورت قرارداد عادی و خریدار سوم به صورت سند رسمی در دفتر اسناد رسمی. در این دسته از معاملات دادگاه به نفع خریدار اول چون معامله وی مقدم بر معاملات دیگران بوده است (با فرض اثبات این مورد) رای داده و خریدار دوم و سوم باید با کمک یک وکیل کلاهبرداری حرفه‌ای نسبت به شکایت از فروشنده اقدام کنند.
  • انتقال سند به عنوان ضمانت: در بعضی از معاملات، شخصی ملک خود را به عنوان ضمانت به نام شخص دیگری در آورده و قرار می‌شود که بعد از انجام تعهدات مشخصی، ملک مجدد به نام مالک اولیه زده شود. در صورتی که شخص دوم بعد از انجام شدن تعهدات از برگرداندن ملک به مالک اولیه خودداری کند، باید دعوای ابطال سند رسمی به طرفیت وی تنظیم شود.

مواردی که در بالا گفته شد، از جمله شروط مهم دعوای ابطال سند رسمی است که یک وکیل ابطال سند رسمی با توجه به شرایط پیرامون پرونده شما، باید دادخواست مناسب را تنظیم کرده و پیگیری‌های لازم را به عمل برساند. در مورد مدارک لازم برای ابطال سند رسمی در مطلب دیگری به صورت کامل توضیح دادیم و به شما پیشنهاد می‌کنیم که این مطلب را مطالعه نمایید.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

با این توضیحات برای اینکه ببینیم که آیا وراث می‌توانند یک سند رسمی را باطل کنند یا خیر، به چند پرونده مختلف نگاه خواهیم کرد و در مورد آن‌ها توضیح خواهیم داد.

پرونده اول

در این پرونده شخصی می‌گوید که پدرشان قبل از فوت، سرقفلی مغازه‌ای را به نام ایشان کرده و مبایعه نامه‌ای به نام ایشان تنظیم شده است. در این مبایعه نامه قید شده که ثمن معامله پرداخت شده ولی در واقع ثمنی پرداخت نشده است. سپس بعد از تنظیم مبایعه نامه، سند رسمی به نام ایشان تنظیم شده و کار به اتمام رسیده است.

در حال حاضر و بعد از فوت پدر ایشان، ورثه در خواست ابطال سند رسمی را به دلیل صوری بودن معامله و مبایعه نامه فی مابین داشته‌اند.

در این دست از پرونده‌ها باید در نظر داشت که از آن‌جایی که انتقال سند رسمی در زمان حیات مالک انجام شده است، پس نمی‌توان بعد از فوت ایشان نسبت به ابطال سند رسمی اقدام کرد. تنها موردی که ممکن است که نفع ورثه رای داده شود این است که ممکن است قاضی به نفع ورثه رای داده و از شما بخواهد که ثمن معامله را طبق نظر کارشناسی به وراث این مرحوم پرداخت کنید.

این دست از پرونده‌ها با توجه به پیچیدگی‌هایی که دارند، ممکن است توسط قضات مختلف رای‌های متفاوتی دریافت کنند و همراهی و مشاوره با یک وکیل ابطال سند رسمی مجرب می‌تواند به شما کمک بسیاری کند.

پرونده دوم

در این پرونده یکی از وراث ادعا کرده است که برادر ایشان بعد از فوت پدرشان، سند رسمی ملک ورثه‌ای را به نام خود تنظیم کرده است. مشخص نیست که ایشان با چه روشی (جعل امضا یا قولنامه قبل از فوت و …) این کار را انجام داده است. با توجه به اینکه گواهی انحصار ورثه نیز صادر شده است، سوال اساسی اینجاست که آیا می‌توان سند رسمی صادر شده را ابطال کرد یا خیر.

در پاسخ به این پرونده باید بگوییم که با توجه به جزییات پرونده باید بلافاصله نسبت به تنظیم دادخواست ابطال سند رسمی به طرفیت از ایشان اقدام کرد و معمولا دادگاه رای به ابطال سند رسمی خواهد داد. همچنین در صورتی که شیوه صدور سند رسمی مشخص شود (مثلا اگر به روش جعل امضا باشد) می‌توان بابت جعل نیز به دادگاه کیفری شکایت کرد.

پرونده سوم

در این پرونده، موکل به گفته است که در سال 94 یک ملک که مالک آن پدر ایشان بوده است، به خواست خودشان به نام ایشان زده شده است و پدر ایشان در سال 98 فوت کرده‌اند. حال برادر و خواهر ایشان درخواست کردند که سهمی به آن‌ها از خانه داده شده و در غیر این صورت شکایت خواهند کرد.

در پاسخ باید بگوییم که نقل و انتقالات متوفی در زمان حیاتش معتبر بوده و پس از فوت ایشان، هیچ کس (حتی ورثه) نمی‌توانند سند رسمی و حتی عادی‌ای که در زمان حیات ایشان صادر شده است را زیر سوال ببرند. عملا در این پرونده‌ها سند رسمی صادر شده باطل نخواهد شد و دادگاه به نفع خوانده رای خواهد داد.

وکیل ابطال سند رسمی توسط وراث

همانطور که در پرونده‌های بالا مطالعه کردید، بحث ابطال سند رسمی توسط وراث، پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. از آنجایی که مالک اولیه فوت کرده است، قاضی بر اساس شواهد، برگه انحصار ورثه و همچنین مدارک مختلفی مبنی بر نقل و انتقال انجام شده و شیوه آن، رای خود را صادر خواهد کرد و مشاوره و همراهی یک وکیل ابطال سند رسمی می‌تواند مسیر شما را برای به ثمر رسیدم پرونده خود، هموارتر کند.

ما در دفتر وکالت خلیل جمعه زاده با تجربه بیش از 8 ساله در زمینه پرونده‌های ابطال اسناد رسمی می‌توانیم بهترین مشاوره را به شما بدهیم و پرونده شما را از ابتدایی ترین مرحله یعنی نوشتن دادخواست تا آخرین مرحله یعنی دادگاه تجدید نظر پیگیری کرده و به نتیجه مورد رضایت شما برسانیم.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها