Search
Close this search box.

کلاهبرداری

12 . 02 . 1403

وکیل کلاهبرداری اینترنتی

وکیل کلاهبرداری اینترنتی شخصی است که به تمام قوانین کلاهبرداری که در قانون به آن اشاره شده است، اشراف دارد.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

وکیل کلاهبرداری اینترنتی شخصی است که به تمام قوانین کلاهبرداری که در قانون به آن اشاره شده است، اشراف دارد و می‌تواند به شما کمک کند که در دادگاه حق خود را بگیرید.

با توجه به اینکه کلاهبرداری‌های اینترنتی پیچیدگی‌ها و جزییات خاصی دارند، یک وکیل کلاهبرداری حرفه‌ای باید به حوزه جرایم رایانه‌ای نیز اشراف کاملی داشته باشد و بتواند بهترین شکواییه را برای موکل خود تنظیم کند. در این مطلب در مورد انواع کلاهبرداری‌های اینترنتی و طریقه پیگیری و رسیدن به حق افراد صحبت خواهیم کرد.

کلاهبرداری اینترنتی چیست؟

امروزه اینترنت در ابعاد وسیعی از زندگی افراد سایه افکنده و این افراد بخش زیادی از زندگی خود در طول روز را با اینترنت سپری می‌کنند. همین موضوع باعث شده کیفیت زندگی و سرعت انجام کارها افزایش قابل توجهی پیدا کند. این موضوع با وجود مزیت‌های جذابی که دارد، مشکلات و خطراتی را نیز برای افراد بوجود می‌آورد. به عنوان مثال با روی کار آمدن اینترنت، امکان نفوذ و کلاهبرداری در این سطح نیز ایجاد شده است. هکرها از این موقعیت بوجود آمده نهایت استفاده را می‌برند و به سراغ کسب اطلاعات و بالا کشیدن اموال می‌روند.

یکی از عواملی که زمینه و بستر را برای کلاهبرداری اینترنتی آماده می‌کند، عدم شناخت درست موضوع و ابزاری‌های کاربردی آن است. به همین جهت قصد داریم این مقوله را بیشتر بررسی کنیم. به طور کلی هر عملی که خلاف قانون بوده و بوسیله ابزاری مانند رایانه یا دستگاه‌های متصل به آن انجام می‌شود را جرم یا کلاهبرداری اینترنتی می‌نامند. این عمل باعث آسیب مادی یا معنوی به شخص مورد نظر می‌گردد. کلاهبرداری اینترنتی در ۲ دسته کلی قرار می‌گیرد:

۱) جرایمی که به صورت مستقیم به رایانه یا تلفن همراه مربوط می‌شوند و در شبکه اینترنت رخ می‌دهند مانند فیشینگ و دسترسی غیرمجاز به اطلاعات.

۲) جرایمی که به صورت آنلاین و اینترنتی رخ می‌دهد اما اثرات و نشانه‌های آن در دنیای واقع قابل مشاهده و ملموس است. به عنوان مثال انتشار ویروس و سرقت اطلاعات از این موارد هستند.

نمونه ساده‌ای از کلاهبرداری اینترنتی به این شکل است که شما از یک پیج اینستاگرام و یا از طریق یک آگهی در دیوار تصمیم به خرید کالایی گرفته و بعد از واریز وجه برای فروشنده متوجه می‌شوید که کالایی در کار نبوده و آن شخص فقط به هدف کلاهبرداری از شما، یک کالای صوری را به شما معرفی کرده و بعد از دریافت پول متواری شده است.

یکی از تفاوت‌های اصلی کلاهبرداری‌های سنتی و کلاهبرداری‌های اینترنتی این است که ممکن است کسی که سر وی کلاه رفته‌ است، تا مدتی از این موضوع باخبر نشود. مثلا بدون اطلاع وی از حساب شخصی‌اش مبالغی برداشته شده باشد و بعد از چند ماه که گردش حساب خود را مشاهده کرده است، متوجه این کلاهبرداری شده باشد.

کلاهبرداری فیشینگ چیست؟

کلاهبرداری فیشینگ یکی از چند نمونه کلاهبرداری اینترنتی است که در آن شخص کلاهبردار با ارسال یک لینک از طریق پیامک، پیام‌رسان‌های اینترنتی و … کاربر را وادار به وارد کردن اطلاعات کارت خود در یک صفحه جعلی می‌کند.

سپس شخص کلاهبردار با استفاده از اطلاعاتی که به دست آورده است، شروع به خالی کردن حساب قربانی می‌کند و تا زمانی که قربانی متوجه خالی شدن حسابش نشده است و اقدامات لازم برای مسدود کردن حساب خود را انجام نداده است، مورد کلاهبرداری قرار می‌گیرد.

ماده‌های قانونی جرایم اینترنتی

در قانون برای کلاهبرداری و جرایم اینترنتی موادی ارائه شده است که دانستن آن‌ها خالی از لطف نمی‌باشد. در ماده ۱۳ از قانون جرائم رایانه‌ای که مصوب سال ۱۳۸۸ و ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک که مصوب سال ۱۳۸۲ است به موضوع کلاهبرداری اینترنتی پرداخته شده است.

در ماده 13 قانون جرایم رایانه‌ای گفته شده است:

هر كس به طور غيرمجاز از سامانه هاي رايانه اي يا مخابراتي با ارتكاب اعمالي از قبيل وارد كردن، تغيير، محو، ايجاد يا متوقف كردن داده‎ ها يا مختل كردن سامانه، وجه يا مال يا منفعت يا خدمات يا امتيازات مالي براي خود يا ديگري تحصيل كند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از يك تا پنج سال يا جزاي نقدي از بيست ميليون (000 /000 /20) ريال تا يكصد ميليون (000 /000 /100) ريال يا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.

همچنین در ماده 67 قانون تجارت الکترونیک آمده است که:

هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی، با سوء‌استفاده و یا استفاده‌غیرمجاز از «‌داده پیام»‌ها، برنامه‌ها و سیستم‌های رایانه‌ای و وسایل ارتباط از راه دور و‌ ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف «‌داده پیام»، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم‌رایانه‌ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم‌های پردازش خودکار و نظایر‌آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و‌ اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا‌ سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال مأخوذه محکوم می‌شود.

‌تبصره – شروع به این جرم نیز جرم محسوب و مجازات آن حداقل مجازات مقرر در‌این ماده می‌باشد.

به طور کلی می‌توان عنوان کرد که ورود به یک سیستم اطلاعاتی و پردازشی، محو، حذف و از بین بردن اطلاعات و داده‌ها، ایجاد اطلاعات گمراه‌کننده و غیرمجاز، متوقف کردن جریان و فرآیندی که برای دست‌یابی به اطلاعات مهم و حیاتی است و مختل کردن سامانه به دلیل دریافت مزیت در زمره جرایم و کلاهبرداری اینترنتی قرار می‌گیرد.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

مرجع صالح برای رسیدگی به جرایم اینترنتی

برای اینکه بتوانیم جرایم و کلاهبرداری‌‌های اینترنتی را پیگیری و آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم، باید مرجع صالح برای رسیدگی به این امورات را شناسایی کنیم. نخستین گام برای پیگیری، مراجعه به دادسرای جرائم رایانه‌ای است. این دادسرا که وظیفه رسیدگی به جرائم ایجاد شده در حوزه فضای مجازی و رایانه را برعهده دارد، پس از تشکیل پرونده و به جریان افتادن موضوع، برای حصول نتیجه بهتر آن را به پلیس فتا ارجاع می‌دهد.

پس از طی شدن این پروسه، پلیس فتا با بررسی پرونده و تعیین نوع جرم مانند کلاهبرداری اینترنتی، سرقت اطلاعات، حریم خصوصی و … آن را مورد بررسی قرار می‌دهد. مطابق با ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک که در سال ۱۳۸۲ مصوب شد، مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی یک الی سه سال حبس و رد مال و پرداخت جزای نقدی معادل مال ماخوذه می‌باشد. علاوه بر این دادگاه صالح برای جرم کلاهبرداری اینترنتی که متناسب با رای وحدت رویه ۷۲۹ مورخ ۱۳۹۱/۱۲/۰۱، هرگاه تهیه مقدمات و نتایج حاصل از آن در حوزه‌ی قضایی انجام شود، آن دادگاه که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه که پول را به طور متقلبانه از آن برداشت می‌کرد در آن حوزه وجود دارد، مرجع صالح رسیدگی به جرم مربوطه است.

به بیان ساده‌تر اگر از شما کلاهبرداری اینترنتی شده باشد و حساب بانکی شما که پول از آن برداشت شده در شهر تهران و منطقه 10 باشد، دادگاهی باید پرونده شما را بررسی کند که در همین منطقه قرار دارد.

نمونه شکوائیه کلاهبرداری اینترنتی

در ادامه یک نمونه شکواییه مورد خرید اینترنتی یک دستگاه گوشی را برای شما آوردیم که می‌توانید مطالعه نمایید.

به: دادسرای عمومی و انقلاب تهران

از: آقای/خانم ………….. فرزند ………….. به نشانی …………..

موضوع: شکواییه کلاهبرداری اینترنتی

شرح

در مورخ 1402/02/23، از طریق یک آگهی در سایت دیوار، قصد خرید یک دستگاه تلفن همراه آیفون 14 پرو مکس را داشتم. با تماس با صاحب آگهی، ایشان خود را آقای ………….. (متهم) معرفی نمودند.

متهم مدعی شد که این گوشی را با قیمت 20 میلیون تومان به فروش می‌رساند. پس از توافق بر سر قیمت، ایشان برای جلب اعتماد من، تصاویری از گوشی و همچنین کارت ملی خود را برای من ارسال کردند.

با توجه به اینکه تصاویر ارسالی و اطلاعات مندرج در کارت ملی، نشان دهنده اصالت گوشی و هویت متهم بود، من مبلغ 20 میلیون تومان را به حساب ایشان واریز کردم.

اما پس از دریافت پول، متهم نه تنها گوشی را به من تحویل نداد، بلکه تلفن همراه خود را خاموش و متواری شد.

دلایل و مستندات:

  • پرینت واریز وجه به حساب متهم
  • تصاویر ارسالی از گوشی و کارت ملی متهم
  • شهادت شهود
  • گزارش پلیس فتا

با توجه به مراتب فوق، تقاضای رسیدگی و صدور حکم جلب و تعقیب متهم و استرداد مبلغ 20 میلیون تومان به نفع اینجانب را دارم.

همچنین تقاضای دارم که وکیل من، آقای خلیل جمعه زاده، در تمام مراحل رسیدگی به این پرونده، حق حضور و دفاع داشته باشند.

با احترام

همانطور که متوجه شدید، نوشتن جزییات کامل اقدام کلاهبرداری و همچنین ارایه مدارک و مستندات می‌تواند سریعتر شما را به حق خود برساند. ولی نکته بسیار مهم در تنظیم شکواییه این است که بدانید چگونه و به چه شکلی باید شکایت خود را (که در بعضی از سایت‌ها به اشتباه با نام دادخواست کلاهبرداری اینترنتی از آن یاد می‌شود) به دادگاه ارایه کنید.

در پرونده‌هایی که کلاهبردار، مبلغ بسیار زیادی را دریافت کرده و یا یک کلاهبردار اینترنتی سر چند نفر را کلاه گذاشته است، بهتر است که نوشتن شکواییه و پیگیری پرونده توسط یک وکیل کلاهبرداری اینترنتی انجام شود. زیرا پیچ و خم‌های قانونی و همچنین شفاف نبودن متن قانون در مورد کلاهبرداری‌هایی که از طریق رایانه و کامپیوتر و اینترنت انجام می‌شود، می‌تواند جلسات دادگاه را به تعویق انداخته و زمان زیادی از شما را بگیرد.

نمونه رای کلاهبرداری اینترنتی

نمونه رای که مشاهده می‌کنید، مربوط به یکی از پرونده‌ها است که بعد از تجدید نظر، دادگاه رای زیر را داده است.

شماره دادنامه قطعی :

9209970270100119

تاریخ دادنامه قطعی : 18/02/1392

رای دادگاه تجدید نظر استان

تجدیدنظرخواهی آقای م.ص. از دادنامه شماره 1103 مورخ 18/11/91 شعبه 1039 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن به اتهام استفاده غیرمجاز از سامانه رایانه‌ای و بردن مال غیر (آقای الف.ف.) از این طریق به پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال جزای نقدی محکوم شده وارد و موجه نمی‌باشد زیرا با توجه به شکایت شاکی و پرینت حساب وی و اینکه حسب محتویات پرونده محرز است که تجدیدنظرخواه با استفاده از آی‌پی که به نام خانم الف.ع. درست نموده مبادرت به برداشت از حساب شاکی نموده است، لذا دادنامه تجدیدنظرخواسته از حیث احراز مجرمیت و انطباق عمل ارتکابی با قانون و تعیین مجازات بدون اشکال می‌باشد و ضمن رد اعتراض به استناد بند الف ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید می‌نماید. این رأی قطعی است.

رئیس شعبه 56 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه

اهوارکی ـ رمضانی

هزینه وکیل کلاهبرداری اینترنتی

یک وکیل کلاهبرداری اینترنتی که به وی وکیل سایبری نیز گفته می‌شود، باید به تمامی قوانین حوزه کلاهبرداری و جرم‌های مربوط به این حوزه مسلط باشد. با توجه به پیچیدگی‌های روش‌های کلاهبرداری و همچنین تنوع بسیار زیاد آن، این دست از پرونده‌ها جزییات بسیار زیادی دارند که باید با دقت مطالعه شوند.

جزییات این پرونده‌ها و همچنین شرایط فعلی پرونده می‌تواند مشخص کننده زمان، شانس برنده شدن و همچنین میزان برگشت مال کلاهبرداری را مشخص کرده که در زمان جلسه حضوری با وکیل تمامی این موارد به شما گفته شده و در نهایت حق الوکاله وکیل کلاهبرداری مشخص خواهد شد.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها