Search
Close this search box.

مواد مخدر

21 . 01 . 1403

تخفیف مجازات جرایم مواد مخدر

تخفیف در مجازات جرایم مواد مخدر با استناد به مواد قانونی مشخص و داشتن شرایط لازم امکان پذیر است که در این مطلب به آن پرداختیم.

نویسنده:

خلیل جمعه زاده

من خلیل جمعه زاده وکیل پایه یک دادگستری هستم و با بیش از 8 سال سابقه فعالیت، تا به حال در بیش از 100 ها پرونده مالی و خانواده توانستم به موکلان خود کمک کنم.

نشر مقاله در:

دنبال کردن موکل یار

با عضویت در وبلاگ موکل یار ما را دنبال کنید و از آخرین و به روز ترین مقالات بهره مند شوید .

تخفیف مجازات جرایم مواد مخدر، یکی از قوانینی است که در سال 1399 به تصویب رسید و یک وکیل مواد مخدر می‌تواند به استناد به آن برای محکومی که حکم قطعی برای وی صادر شده است، تقاضای تخفیف مجازات کند.

با اینکه نوشتن لایحه تخفیف مجازات در نگاه اول کار ساده‌ای به نظر می‌رسد، ولی باید به این موضوع توجه داشت که برای این کار باید حتما شرایطی را در نظر گرفت و با یک وکیل پایه یک دادگستری مجرب مشاوره کرد. در این مطلب به این موضوع پرداختیم.

تاریخچه قوانین جرایم مواد مخدر

در رابطه با مواد مخدر و جرایم مربوط به آن در 17 آبان سال  1376، قانونی تحت عنوان قانون مبارزه با مواد مخدر تصویب شد. این قانون دارای ۴۲ ماده و ۲۵ تبصره است که در راستای اجرای اصل ۱۱۰ قانون اساسی به تصویب نهایی رسیده است. با توجه به اینکه مواد مخدر علاوه بر مختل کردن سیستم عصبی، باعث از بین بردن خانواده و زندگی شخص می‌شود، در کشورهای مختلف برای آن مجازات و قوانینی در نظر گرفته شده است. در ایران نیز این قوانین وجود دارند و آحاد جامعه باید از آن تبعیت کنند. در این زمینه موارد زیر به عنوان جرم شناخته می‌شود:

  • وارد کردن انواع مواد مخدر یا روان‌گردان
  • ارسال مواد مخدر یا روان‌گردان
  • صادر کردن مواد مخدر یا روان‌گردان
  • تولید یا ساخت مواد مخدر یا روان‌گردان
  • حمل مواد مخدر یا روان‌گردان
  • خرید یا فروش مواد مخدر یا روان‌گردان
  • استعمال مواد مخدر یا روان‌گردان

در این زمینه مجازاتی برای این دسته از افراد در نظر گرفته شده است تا شخص تنبیه شده و مرتکب این جرم نشود. در ماده «۵» قانون مبارزه با مواد مخدر عنوان شده است که هرکس تریاک یا دیگر مواد مذکور در ماده ۴ مانند بنگ، چرس، تریاک، شیره و سوخته را خریداری، نگهداری، مخفی، حمل یا صادر کند به مجازات زیر محکوم می‌شود:

  • تا حداکثر ۵۰ گرم به میزان ۳ میلیون ریال جریمه نقدی و تا ۵۰ ضربه شلاق
  • بین ۵۰ تا ۵۰۰ گرم به میزان ۵ الی ۱۵ میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۷۴ ضربه شلاق
  • بین ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم به میزان ۱۵ الی ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۴۰ تا ۷۴ ضربه شلاق و ۲ تا ۵ سال حبس
  • بین ۵ تا ۲۰ کیلوگرم به میزان ۶۰ الی ۲۰۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی، ۵۰ تا ۷۴ ضربه شلاق، ۵ تا ۱۰ سال حبس و در صورت تکرار برای بار دوم، علاوه بر موارد مذکور، به جای جریمه مصادر اموال صورت می‌گیرد به استثناء هزینه تأمین زندگی برای خانواده محکوم. همچنین برای بار سوم اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی برای خانواده محکوم.
  • بین ۲۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم علاوه بر مواردی که در بند ۴ قید شد، به ازای هر کیلوگرم ۲ میلیون ریال به مجازات نقدی افزوده و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی برای خانواده محکوم.
  • بیش از ۱۰۰ کیلوگرم علاوه بر مجازات‌هایی که در بند‌های ۴ و ۵ قید شده، به حبس ابد و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی برای خانواده محکوم.

مواد مخدر صنعتی، نوعی دیگر از روان‌گردان‌ها می‌باشند که شامل هروئین، مرفین، کوکائین و سایر موارد بوده و مشمول قوانین می‌شوند. اشخاصی که به مبادرت تولید، فروش، توزیع، صدور، خرید یا ارسال این مواد اهتمام بورزند، مشمول مجازات زیر می‌شوند:

  • تا پنج سانتی گرم، از ۵۰۰ هزار تا یک میلیون ریال جریمه نقدی به همراه ۲۰ تا ۵۰ ضربه شلاق
  • بین ۵ سانتی گرم تا ۱ گرم، از ۲ میلیون تا ۶ میلیون ریال جریمه نقدی به همراه ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق
  • بین ۱ گرم تا ۴ گرم، از ۸ میلیون تا ۲۰ میلیون ریال جریمه نقدی به همراه ۲ تا ۵ سال حبس و ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق
  • بین ۴ گرم تا ۱۵ گرم، از ۲۰ میلیون تا ۴۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۵ تا ۸ سال حبس به همراه ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق
  • بین ۱۵ گرم تا ۳۰ گرم، از ۴۰ میلیون ریال تا ۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۱۰ تا ۱۵ سال حبس به همراه ۳۰ تا ۷۴ ضربه شلاق
  • بیش از ۳۰ گرم، اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی خانواده محکوم

شرایط تخفیف مجازات جرایم مواد مخدر

برای مجازات مواد مخدر در قانون تخفیف نیز در نظر گفته شده است. بر اساس قانون جدید که در سال ۱۳۹۹ اصلاح گردید، در تبصره ماده ۳۸ قانون مبارزه با مواد مخدر عنوان شده است که تمامی محکومین که دارای مجازات مربوط به مواد مخدر هستند، پس از آنکه حکم دادگاه صادر شد، در صورتی که با نیروی انتظامی یا سازمان‌های مربوطه همکاری موثری داشته باشند و این همکاری منجر به کشف شبکه‌های مواد مخدر شود، دادگاه می‌تواند با استناد به آن در جرم این افراد مجازاتی را تعیین کند.

لازم به ذکر است که دادگاه صادر کننده رای بنا به تقاضای نیروی انتظامی یا سازمان‌های مربوطه که شخص متهم با آن‌ها همکاری داشته می‌تواند تخفیف‌هایی را برای شخص خاطی در نظر بگیرد. همچنین در رای اعدام نیز می‌توان عفو و تخفیف را لحاظ کرد. در این حال باید موضوع به کمیسیون عفو ارسال شود تا این کمیسیون در خصوص آن تصمیم بگیرد. در این حالت دادگاه به تنهایی قادر به عفو یا تخفیف نخواهد بود و نظر کمیسیون در این باره بسیار مهم و ضروری است.

توجه کنید که علاوه بر تخفیف جرایم، شما می‌توانید از آزادی مشروط در جرایم مواد مخدر نیز بهره‌مند شوید که در مطلب دیگری به صورت مفصل به آن پرداختیم.

شروع یک مشاوره با وکلای حرفه ای موکل یار

مشاوره حقوقی تضمینی متخصص پایه یک دادگستری ارائه مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و تضمینی در موکل یار

مشاوره تلفنی

پاسخگویی 8 صبح الی 8 شب

تنها با یک کلیک با ما تماس بگیرید !

تخفیف مجازات جرم مواد مخدر چگونه محاسبه می‌شود؟

مورد دیگری که در این رابطه عنوان می‌شود این است که نحوه تخفیف و عفو به چه صورتی است و چگونه می‌توان آن را محاسبه کرد؟ در این رابطه ماده ۳۸ قانون مبارزه با مواد مخدر به صراحت عنوان کرده است که در صورت وجود شرایط مختلف، دادگاه می‌تواند مجازات تعزیری را نصف حداقل مجازات تخفیف دهد. این موضوع بدین معنی است در صورتی که یک جرم به عنوان مثال دارای ۱۰ سال حبس تعزیزی داشته باشد، دادگاه می‌تواند آن را به مقدار نصف یعنی ۵ سال تخفیف دهد. در این رابطه الزامی به تخفیف نصف نمی‌باشد و تنها سقف آن را قانون لحاظ کرده است.

علاوه بر این اگر مجازات محکومین دارای حداقل مقدار مشخصی نباشند، دادگاه می‌تواند مجازات مذکور را تا نصف مقدار تخفیف دهند. در این رابطه باید عنوان کرد که تخفیف مجازات در جرایم مواد مخدر در صورتی که دادگاه تشخیص حکم ابد دهد، ۱۵ سال می‌باشد. بنابراین باید این مورد را بدانید که تخفیف حکم حبس ابد به مقدار ۱۵ سال خواهد بود.

چگونه درخواست تخفیف مجازات مواد مخدر را ارائه کنیم؟

برای اینکه بتوانید درخواست تخفیف مجازات مواد مخدر را به دادگاه ارایه کنید، باید شرایطی را دارا باشید. علاوه بر اطلاعاتی که بالاتر ذکر کردیم، داشتن شرایط زیر برای برخورداری از تخفیف مجازات مواد مخدر لازم است:

  • گذشت کردن شاکی یا مدعیان خصوصی
  • همکاری با مقامات برای کشف و انهدام باند مواد مخدر یا شرکای این جرم
  • اوضاع و احوال خاص مجرم در زمان ارتکاب جرم یا وجود انگیزه شرافتمندانه در زمان انجام جرم به تشخیص قاضی
  • اعلام متهم قبل از شروع تحقیق و رسیدگی
  • پشیمانی، سابقه حسنه و همچنین شرایط خاص متمهم مانند کهولت سن و بیماری‌های خاص
  • مداخله کم در جرم انجام شده

نمونه لایحه تخفیف مجازات مواد مخدر

نمونه لایحه تخفیف مجازات مواد مخدر شبیه به چیزی است که در ادامه برای شما قرار خواهیم داد.

ریاست محترم دادگاه کیفری

احتراما به استحضار می‌رساند اینجانب …… فرزند …. محکوم علیه پرونده به شماره …. در رابطه با حمل مواد مخدر، به موجب دادنامه …. به 70 ضربه شلاق، جریمه نقدی 6 میلیون ریالی و همچنین 3 سال حبس تعزیری محکوم شده‌ام. از آنجایی که بنده با مقامات نیروی انتظامی همکاری کرده و همکاری بنده منجر به دستگیری اعضای باند شده است، با در نظر گرفتن اینکه، دادستان نسبت به رای صادره از این مرجع، تجدید نظر ننموده و همچنان مهلت تجدید نظر خواهی برای اینجانب باقی است، حق هرگونه تجدید نظر خواهی را به موجب این لایحه، از خویش سلب و ساقط نموده و از آن مرجع محترم، تقاضای تخفیف مجازات بدین سبب را به استناد به ماده 38 قانون مبارزه با مواد مخدر و ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری دارم.

همان طور که در لایحه نوشته شده خواندید، شخص محکوم شده و با استناد به ماده 38 درخواست تخفیف در مجازات را کرده است. همچنین در ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری آماده است که:

در تمام محکومیت‌های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدیدنظر نکرده باشد، محکومٌ علیه می‌تواند پیش از پایان مهلت تجدیدنظر خواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم، حق تجدیدنظر خواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدیدنظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در این صورت، دادگاه در وقت فوق‌العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می‌کند. این حکم دادگاه قطعی است.

در صورتی که لایحه نوشته شده قانع کننده نباشد، دادگاه تخفیفی را برای متهم در نظر نگرفته و دوران و میزان محکومیت تغییری نخواهد کرد. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که لایحه حتما توسط یک وکیل مواد مخدر با تجربه نوشته شده و با درج تمامی مدارک لازم و همچنین ارایه مستندات مشخصی به دادگاه، درخواست تخفیف شود.

یک وکیل مواد مخدر حرفه‌ای می‌تواند با این کار، مسیر گرفتن تخفیف در مجازات را پیموده و موکل خود را بهره‌مند سازد.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها